Sunday 27 January 2013

Lasagna Ringkas

BAHAN-BAHAN :

1 biji bawang besar (saiz sederhana)

2-3 ulas bawang putih

Daging kisar (ayam / daging)

Kuah spaghetti (jenama Prego / Kimball) atau boleh guna puri tomato

1 sudu mayonis (boleh ganti dgn mustard)

Garam, gula, perasa secukup rasa jika mahu

(Boleh tambah sosej / mushroom ikut citarasa)

Keju (yang dah siap kisar)

Lasagna (celur dengan air panas)

1) Hiris bawang halus2.

2) Hancurkan daging kisar guna garfu, boleh beli daging kisar jenama Ramly, packaging baru bentuk petak sekarang.

3) Tumis bawang besar dan bawang putih sampai naik bau.

***Sementara duk memasak inti lasagna nih, kepingan lasagna rendam dalam air panas.

4) Masukkan daging kisar tadi.. Kacau rata.

5) Masukkan kuah spaghetti. Guna jenama Kimball sebab murah sikit dari Prego.

6) Kacau lagi then masukkan mayonis. Tapi kalau nak rasa pedas boleh tambah sos cili or black pepper.

7) Masukkan garam / gula secukup rasa.

8) Masak sampai air dia kering. Kalau berkuah sangat macam mana nak masak lasagna dalam oven pulak kan!

9) Susun dalam loyang. Susun kepingan lasagna yang telah direndam dalam air panas tadi. Tos kan dulu airnya supaya tak berair dalam acuan ni. Lepas tu ratakan kuah daging yang kita dah masak tadi. Lepas tu letak cheese. Just beli Cheesedale. Lepas tu ulang balik susunan tu sampai penuh acuan.

10) Atas sekali mestilah daging kisar yang dimasak tadi dan last sekali tabur cheese.

11) Bakar dalam oven dengan suhu 120 darjah Celcius selama 20 minit. Tutup dulu acuan sebab tak nak keju yang bahagian atas tu terbakar hangus kot?

Lepas 20 minit buka,dan tengok dah kering ke belum, dan rasa sikit kepingan lasagna tu dah masak ke belum. Kalau belum boleh sambung bakar lagi 10-15 minit.

12) Bila dah masak, bukak penutup tadi dan masak lagi 5 – 10 minit.

13) Dah siap pun lasagna.

Bila potong macam ni lah rupanye… Tak lerai sangat, tapi tak melekat sangat. Maybe sebab tak guna cheese yang betul. Lebih baik guna cheese mozarella ke.. cheddar ke..

Sekian.


































No comments:

Post a Comment