Saturday 26 January 2013

Pavlova

4 biji telur putih sahaja
3/4 cawan gula caster
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil vanila
1 sudu kecil cuka makanan

Topping: (Bahan ini perlu dipukul bersama)
1 Cawan Whipping Cream
1 1/2 teh gula halus
1/2 sudu teh vanila
Buah-buahan segar -cntoh:buah kiwi dan strawberri tapi boleh je nak letak blueberri ke, mangga ke, apa-apa yg korang suka
tapi lebih elok guna buah yang masam-masam sikit.

Cara memasak

1. Pukul telur putih hingga separa kembang (guna kelajuan paling tinggi)

2. Masukkan gula caster sedikit sehingga sedikit sehingga habis (untuk pastikan meringue itu sempurna, boleh menggunakan jari kite iaitu ibu jari dan jari telunjuk untuk menggeselkan adunan meringue tadi. - cuitlah sikit adunan yang kita pukul tadi. Sekiranya masih ada gula yang masih belum hancur, itu bermakna adunan meringue masih tidak sempurna.) Jadi pukullah lagi sehingga kembang.

Pukul adunan sehingga berkilat dan bertanduk.....bertanduk tu maksudnya bila tarik adunan tu keluar sikit dia ada hujung yang tajam....

Masa ni dah boleh panaskan oven dengan suhu 150 darjah dan nanti bila kita nak bakar..suhu boleh diturunkan sehingga 130 darjah. Tapi ni sume bergantung kepada oven masing-masing...tak semua oven sama kan.... so pandai-pandailah adjust nanti ..kalau ikut petua dalam surat khabar tu..suhu yang rendah akan membuatkan adunan meringue tadi cair dan kalau suhu terlalu tinggi, dikhuatiri kulitnya sudah garing tetapi di dalam masih tidak masak.....jadi ikut kesesuaian.

3. Masukkan cuka masakan, esen vanila dan tepung jagung. Kacau guna spatula/senduk. (Tak payah dah pakai mixer)

Tujuan campurkan cuka masakan dan tepung jagung tu untuk dapatkan tekstur garing pada kulit meringue tapi di dalam masih lembut

4. Lorekkan bulatan berdiameter 7 - 8 cm seperti di bawah di atas kertas minyak. Tapi masa second round masak...tak lorek-lorek dah..

5. Letakkan adunan yang telah siap tadi mengikut size yang telah ditetapkan. Ada org guna piping bag untuk cantikkan rupa pavlova tu....tapi kalau tak de piping bag..korang guna je spatula tu dah letak je atas kertas minyak tu

6. Bakar dengan suhu 130 darjah celcius selama 6- - 75 minit. Nak guna api atas ke, api bawah ke...api atas bawah ke..ikut perangai 'oven' masing-masing ye...

7. Meringue kita tu dah masak, warnanya sudah bertukar ke warna perang (Adunan pertama yang bakar, pecahkan tengah dia..nak tgk masak ke tak.

Sebaik sahaja meringue itu sudah di masak, jangan keluarkan terus dari oven, biarkan di dalam oven dengan pintu oven sedikit terbuka sehingga sejuk (tak lama pun tunggu dia sejuk....mmg sangat cepat.

8. Setelah sejuk, letakkan whipping cream.

9. Kemudian, hiaskan dengan buah-buahan segar ikut citarasa dan kreativiti sendiri.

Untuk selarikan rasa meringue yang manis dan topping - whipped cream itu....
dan jangan lupa kertas minyak

No comments:

Post a Comment