Saturday, 26 January 2013

Cinta dan Perkahwinan

Assalamualaikum,

Apabila sesi pnp bermula bagi bab munakahat, saya sering bertanya kpd pelajar tentang kefahaman mereka mengenai dunia perkahwinan. Sesuai tahap mereka yg masih kanak2, hampir 99.9% jwpn mereka menjurus kepada hubungan kelamin, hidup berdua dengan pasangan. Bila di tanya pilihan bagaimana yg ingin kamu cari. Pasti mereka akan menjawab yg cantik, yg beragama, yg elok keturunan, yg berharta, yg berakhlak mulia dan lain2. Nampak sgt jawapan yg terlalu mahukan kesempurnaan dan jelas gambaran tiada pengalaman langsung.

Mencari nilai perkahwinan yg sempurna dan bahagia sebenarnya perlu dilalui dengan seribu pengorbanan. Tiada yg mudah dalam hidup ini. Cuba tanya pada hati kita, adakah kita memahami maksud di sebalik cinta dan perkahwinan.

Saya ambil kisah Plato dari sebuah blog. Suatu hari, Plato bertanya pada gurunya, “Apa itu cinta? Bagaimana saya boleh menemukannya?

Gurunya menjawab,”Ada ladang gandum yang luas di depan sana. Berjalanlah kamu dan tanpa boleh mundur kembali, kemudian ambillah satu saja ranting. Jika kamu menemukan ranting yang kamu anggap paling menakjubkan, ertinya kamu telah menemukan cinta” Plato pun berjalan, dan tidak seberapa lama, dia kembali dengan tangan kosong, tanpa membawa apapun.

Gurunya bertanya, “Mengapa kamu tidak membawa satupun ranting?”

Plato menjawab, “Aku hanya boleh membawa satu saja, dan masa berjalan tidak boleh mundur kembali. Sebenarnya aku telah menemukan yang paling menakjubkan, tapi aku tak tahu apakah ada yang lebih menakjubkan lagi di depan sana, jadi aku tidak ambil ranting tersebut.

Ketika ku melanjutkan berjalan lebih jauh lagi, baru kusedari bahawa ranting-ranting yang ku temukan kemudian tak sebaik dan secantik ranting yang tadi, jadi aku tidak ambil sebatang pun pada akhirnya“

Gurunya kemudian menjawab “Jadi itulah yang dikatakan cinta”

Pada hari yang lain, Plato bertanya lagi pada gurunya, “Apa itu perkawinan? Bagaimana saya boleh menemukannya?”

Gurunya pun menjawab “Ada hutan yang subur di depan sana. Berjalanlah tanpa boleh mundur kembali (menoleh) dan kamu hanya boleh menebang satu pohon saja. Dan tebanglah jika kamu menemukan pohon yang paling tinggi, kerana ertinya kamu telah menemukan apa itu perkahwinan”

Plato pun berjalan, dan tidak seberapa lama, dia kembali dengan membawa pohon. Pohon tersebut bukanlah pohon yang segar/subur, dan tidak juga terlalu tinggi. Pohon itu biasa-sederhana saja, tidak terlalu lurus batangnya. Gurunya bertanya, “Mengapa kamu memotong pohon yang seperti itu?”

Plato pun menjawab, “Sebab berdasarkan pengalamanku sebelumnya, setelah menjelajah hampir setengah hutan, ternyata aku kembali dengan tangan kosong. Jadi dikesempatan ini, aku lihat pohon ini, dan ku rasa tidaklah buruk sangat, jadi ku putuskan untuk menebangnya dan membawanya ke sini. Aku tidak mau menghilangkan kesempatan untuk mendapatkannya” Gurunya pun kemudian menjawab, “Dan itulah yang dikatakan perkahwinan”

Dari cerita ini dpt disimpulkan, carilah cinta dan dapatkanlah perkahwinan. Kerana kita tidak mungkin memperolehi kesempurnaan seperti yang kita impikan. Hidup ini hanya kesempatan yang sedikit dan bersifat sementara. Tidak mungkin akan termakbul segala yang kita mahu. Terimalah seadanya apa yang Allah dah tentukan untuk kita..:)

No comments:

Post a Comment