Saturday, 26 January 2013

Lelaki/Suami Berwatak ArRijal

Assalamualaikum,

Tghari td saya mendengar bual bicara dalam radio Ikim semasa ke KL dalam kereta, saya tertarik dengan beberapa fakta yang agak menarik yg diutarakan. Kadang2 saya rasa pelik dan selalu berfikir kenapa lelaki begitu atau begini. Terima kasih radio Ikim yg membuka minda saya untuk mengenali lelaki2 di sekeliling saya, suami, ayah, abang2, adik2 lelaki, anak2 lelaki, kwn2, exs2, pelajar2 lelaki saya dan sesiapa je lah yg bergelar lelaki.

Lelaki yg sebenar dalam Islam mesti boleh bergelar arRijal sebagaimana Allah berfirman dlm surah anNisa' ayat 34:

الرِّجَالُ قَوَّامُوْنَ عَلَى النِّسَاءِ بِمَا فَضَّلَ اللهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَبِمَا أَنْفَقُوْا مِنْ أَمْوَالِهِمْ
“Para lelaki adalah Qowwam bagi para wanita sebab keutamaan yang diberikan oleh Allah kepada sebahagian (lelaki) atas sebagian yang lain dan sebab yang mereka belanjakan dari harta mereka…”

Ayat ini banyak disalah ertikan sebagai sebuah nas yang menyatakan lelaki adalah lebih berkuasa atas wanita. Keadilan akan lebih terasa jika perkataan Qowwam diertikan sebagai orang yang banyak tanggung jawab. Dengan begitu makna ayat ini adalah bahawa lelaki (suami) memiliki banyak tanggung jawab kepada wanita (isteri). Oleh itu, sesuailah lelaki lebih berhak mendapat ketaatan dari isteri2.

Selain tanggungjawab sebagai suami yg biasa, untuk menjadi arRijal seorang lelaki/suami mesti ada ciri2 berikut.

1. Lelaki/Suami Mesti Memimpin dan Buat Keputusan
Senario hari ini di Malaysia yg saya nampak, ramai lelaki menjadi pak turut kpd wanita. Contoh yg jelas di dlm kelas ada pelajar lelaki dan perempuan. Banyak keputusan dicadang dan diputuskan oleh pelajar perempuan. Jika kelas satu gender...banyak aktiviti kelas menjadi beku dan hambar. Ini kerana lelaki malas berfikir dan suka menjaga imej masing2. Hasilnya bila berkahwin, banyak keputusan dicadang dan diputuskan oleh isteri masing2. Dari sekecil2 hal makan minum hingga hal yg besar2 seperti anak masuk U atau berkahwin. Akhirnya suami nampak dayus dan mula timbul isu2 seperti queen control.

Jika anda ingin menjadi arRijal, biar lah anda yang membuat keputusan. Umpamanya bila isteri tanya, ' abang nak minum apa?' Tolong buat keputusan dan jgn jawab 'apa2 sahajalah' ' ikut awaklah'. Sebenarnya kaum isteri amat berbangga dapat melaksanakan apa yg suami2 putuskan. Ia seolah2 suami amat mengambil tahu hal rumah tangga dan dapat berkongsi susah senang.

2. Jangan Membela Kesalahan Sendiri
Untuk menjaga ego masing2, lelaki jarang mengakui kesilapan sendiri. Mereka tetap akan menegakkan benang basah untuk menjaga imej mereka terutama terhadap wanita dan isteri. Ketinggian hati seseorang itu terpancar apabila dia boleh merendahkan diri...mengakui kesilapan jika dia salah. Sesungguhnya wanita paling kuat ingatan, jika suami mempertahankan kesalahannya...suatu hari wanita amat mengungkit dan membandingkan jika ia berlaku lagi. Tidak rugi untuk mohon maaf dan cepat perbaiki kesilapan. Tiada siapa yg sempurna dalam hidup ini.

3. Perlu Tahu Hak Isteri dan Tahu Batasan
Wanita dijadikan dari tulang rusuk yg bengkok, sangat perlukan bimbingan. Terlalu mengikut kehendak isteri yang melampau atau terlalu buta akan kehendak isteri akan menyebabkan wanita cepat patah. Perlu fokus kepada nafkah yang paling asas. Hasrat untuk memenuhi semua kehendak isteri lebih menjurus kepada faktor kemampuan suami. Suami kena tahu keperluan isteri dan tahu batasannya.

4. Suami/lelaki Mesti Pandai Kawal Nafsunya
Mengawal nafsunya dan mengubah sikap yang lama. Jangan menyimpan perkara2 yg tidak sepatutnya. Jika isteri tahu keaiban suami akan menjatuhkan maruah sendiri. Ada juga lelaki yang suka lelaki juga menyebabkn lambat berkahwin.

5. Jaga Nafkah Bathin Isteri
Jika sakit berubatlah seperti ubat dan urutan. Tidak semua yg diam ituemas

6. Jangan Berpoligami Kalau Tdk Mampu
Dari sudut fizikal dan mental. Di Malaysia mesti ada kebnaran mahkamah dan isteri ada saksi. Dari segi mental, mampu melayan karenah perempuan. Jika telah berkahwin, daftarkan perkahwinan.

7. Jaga Sihir dan Selalu Berdoa Untuk Keluarga
Baca quran dan doa utk keluargaNo comments:

Post a Comment