Sunday, 27 January 2013

Kuew Teow Kungfu

bahan-bahan untuk kuah :

putik jagung, karot, kobis, kobis bunga, kailan
udang, sotong, ayam
bawang merah, bawang putih, cili padi
cili merah, cili benggala hijau
sos tiram
garam dan perahan limau kasturi secukup rasa
1 atau 2 sudu tepung jagung (untuk pekatkan kuah)
1 sudu lada sulah
air

cara penyediaan :

bawang merah dan bawang puting dihiris dan diketuk. cili padi ditumbuk. kemudian ketiga-tiga bahan ini ditumis sehingga naik bau.
kemudian masukkan bahan basah seperti udang, sotong dan juga ayam. (kuantiti terpulang pada individu). tumis shingga separuh masak.
masukkan air bersama lada sulah dan juga sos tiram serta garam secukup rasa. boleh lah juga dimasukkan sekali sayur2 yang keras seperti putik jagung, karot, kobis bunga dan batang kailan.
kemudian masukkan tepung jagung yang sudah dilarutkan dengan air. juga masukkan sedikit perahan limau kasturi.(fungsi untuk masamkan sedikit kuah adalah supaya bau telur pada kuey teow tidak terlalu kuat)
akhir sekali, masukkan kobis, daun kailan, cili merah dan cili benggala hijau. biarkan sehingga mendidih dengan api yang sederhana.
bahan untuk kuey teow :

kuey teow yang saiz kecil
1 biji telur
sedikit garam

cara penyediaan :

ambil kuay teow yang saiz kecil dengan kuantiti yang diinginkan dan pecahkan telur di dalamnya. (kuey teow tidak perlu dicelur)
masukkan sedikit garam dan kcau kuey teow tersebut hingga sekata.
gorangkan kuey teow yang besalut telur tadi ke dalam kuali dengan minyak yang sedikit sahaja.



akhir sekali masukkan kuey teow yang siap digoreng bersama telur tadi kedalam mangkuk dan tuangkan kuah di atasnya. siap! sangat sedap bila makan waktu tengah panas2. lagi2 sekarang ni musim hujan kan? apa kata, malam ni kita cuba. :)







2 comments:

  1. sume resepi ni ibu buat ke kat rumah??? rajin nye!!!

    ReplyDelete
  2. Ye...nak buat kat sekolah mana sempat. Hehe

    ReplyDelete